Skip to main content
search

Средња стручна школа биће патрнер на пројект Microcredentials – A New Path for Capacity Building in VETМикроквалификације – нови пут за изградњу капацитета у стручном образовању. Реализација пројекта је почела у јануару 2023. и пројекат ће трајати до децембра 2025.године.

Носилац пројекта је Обртничко училиште – установа за образовање одраслих (Хрватска) а партнери на пројекту поред наше школе су:

Шолски центер Ново место (Словенија)

Завод за школство Мостар (БИХ)

Средња стројарска школа Фауста Вранчића (БИХ)

Центар за стручно образовање (Црна Гора)

ЈУ Средња стручна школа Иван Ускоковић (Црна Гора)

Агенција за струковно образовање и образовање одраслих (Хрватска)

Општи циљ пројекта је јачање везе између ЕУ и земаља које нису чланице ЕУ и југоисточне Европе (Западни Балкан) кроз анализу и дефинисање микрокредита у стручном образовању како би се подржала релевантност, доступност и одзив институција  и система за промене на тржишту рада.

Активности у овом пројекту треба да помогну да се искористе искуства партнерских организација из Хрватске и Словеније, искористе њихова добра искуства и избегну препреке са којима су се сусрели. Анализа је заснована на разумевању микрокредита како је дефинисано у Препорукама Савета од 16. јуна 2022. о европском приступу микроквалификацијама за доживотно учење и запошљивост (2022/Ц 243/02).

У циљу размене искустава и знања о развоју микроквалификација, партнери ће организовати низ транснационалних и националних активности вршњачког учења које ће укључити наставнике и тренере,  директоре, стручњаке и креаторе политике. Партнери ће предложити дефиницију микроквалификација у свом националном контексту и методологију развоја. На основу дефиниције, партнери ће дизајнирати заједнички курс Микроквалификација у сектору инжењеринга, конкретно у технологији 3Д штампања са снажном интеграцијом послодаваца у дизајну исхода учења. Нови заједнички курс биће тестиран у свакој земљи на узорку ученика и ученика у стручном образовању уз пратећу мобилност наставника и тренера у стручном образовању.

Close Menu