Skip to main content
search

Ученици смера техничар дизајна ентеријера и индустријских производа су током јесењег распуста у периоду од 8 -10. новембра 2023. године са својим наставницима стручних предмета реализовали студијско путовање где су посетили најеминетније културне институције Беча. На пут је кренуло 47 ученика и 5 наставника стручних предмета.

Првог дана
ученици су имали прилику да посете чувени музеј, барокни комплекс „Белведере“(Belvedere palace) подигнут у част Еугена Савојског. Овде се налази највећа збирка историјских слика у Аустрији. Ученици су упознали дела истакнутих барокних уметника попут Вернера, Месершмита као и да сагледају овај период кроз портрете, митолошке и историјске теме уметника централног дела европе. Такође, видели су ремек дела европске уметности из периода реализма, импресионизма, модернизма и наравно сецесије. Током разгледања ове значајне збирке кроз стручно вођење наставника ученици су имали привилегију да виде дела Густава Климта, Монеа, Реноара, Манеа, Сезана, Печера, Шупена, Макарта, Шилеа, Л. Давида као и поставку савремене уметности.
       
Другог дана
изведена је посета Историјско уметничком музеју (Kunsthistorishes museum) који је по свим критеријумима у рангу најзначајних светских музеја. Овде су ученици имали прилику да погледају колекције слика и скулптура из периода ренесансе, барока и рококоа, аутора, класика светске уметности, попут Дирера, Бројгела, Рембранта, Ван Ајка, Халса, Рафаела, Каравађа, Тинторета, Тицијана, Холбајна, Вермера, Челинија… Ученици су упознали оригиналне употребне предмете, скулптуре, ентеријере, писане документе и слике Египатско-оријенталне и Античке збирке уметничких предмета. Као актуелну изложбу у музеју виђена је изложба таписерија колосалних димензија ,,Рафаел, злато и свила“ (RAPHAEL. GOLD & SEIDE).
 
Трећег
дана посећен је Музеј – галерија Албертина, која је на све оставила најупечатљивији утисак. Албертина чува једну од највећих и најпознатијих графичких збирки на свету са око 65.000 цртежа и преко милион графика. Музеј је смештен у палати надвојводе Албeрта у самом средишту Беча, између Бечке државне опере и царске палате Хабзбурговаца . Концепт институције је да периодично мења поставке. Упркос томе прилика је била да се виде дела Микеланђела, Леонарда да Винчија, Рафаела, Рубенса, Оскара Кокошке, Рембранта, Албрехта Дирера, Ван Гога, Густава Климта, Егона Шилеа, Сислија, Гогена, Ван Гога, Ж. Сера, Сезана, Монеа, Манеа, Матиса, Брака, Пикаса, Ф. Марка, Кирхнера, Ђакометија, Лотрека, Сињака, Кандинског, М. Нађа, Клеа, Купке, Мироа, Шагала, Маљевича, Ернста. У делу за савремену уметност посећена је једна интригантна, ретроспективна изложба, тренутно једног од највећих уметника данашњице Хелвајн Готфрида.
Током слободног времена ученици су разгледали, упознавали окружење где су имали прилику да упшознају културу, начин живота и сагледају архитектуру, мобилијар, типографију, хералдику, графичку комуникацију ове светске метрополе.
Ученици са више интересовања су посетили катедралу Св. Стефан, Природњачки музеј, зграду државног парламента, магистрат града Беча (Ратхаус) и друге.

Студијско путовање је реализовано без и једног проблема и непријатности, на задовољство ученика и наставника.

 

Close Menu