Skip to main content
search
Семинар и изложбу, који су реализовани 8.12. 2022. године, отворио је Амбасадор Италије у Београду – Лука Гори, а предавања о процесу пројектовања и дизајнирања соларних аутомобила одржали су др Giangiacomo Minak, професор Универзитета у Болоњи, Италија (Одсек за машинско инжењерство) и дизајнер соларног аутомобила Emilia 4, др ум. Марко Луковић, професор Факултета примењених уметности (Одсек идустријски дизајн).
Испред Средње стручне школе семинару и отварању изложбе присуствовале су чланице АТЦ ЕВО тима : Марија Ђокић (координатор) и Јелена Нешић (психолог) .
Emilia 4 је иновативни соларни аутомобил који је дизајнирао и пројектовао Универзитет у Болоњи у сарадњи са Универзитетом уметности у Београду (Факултететом примењењих уметности). Emilia 4 је победник најважнијих светских соларних трка (такмичења) у издржљивости ка
о што су континентална трка „American Solar Challenge 2018“ у САД и 24. сати „iLumen European Solar Challenge 2021” на стази Золдер у Белгији.
Аутомобил је дизајнирао српски награђивани индустријски дизајнер, Проф. др Марко Луковић са Факултета примењених уметности у Београду у сарадњи са члановима италијанског такмичарског и конструкцијског тима Onda Solare, под окриљем Универзитета у Болоњи.
Модел који је изложен у Музеју науке и технике у Београду, посетиоцима ће бити доступан до 20. децембра 2022. године.
Марија Ђокић
Close Menu