Skip to main content
search

Поводом Националног дана књиге, 28. фебруара, Средња стручна школа подржава акцију ,,Читајмо гласно“.

Симболично, непопсредно пре 12 часова, указујући да је крајње време да се почне са читањем, наши ученици су  читали одабране песме или одломке из прозних дела на српском, енглеском и руском језику. Аудио запис путем разгласа био је доступан свакој учионици, што је и подстрек да се читаоцима омили књига и приближи писана реч. Тим поводом снимљен је и филм у школској библиотеци, којим се, такође, упућује на значај читања и вредност књиге. Филм је током целог дана приказиван у Галерији старе школе, која је врвела од ученика и професора. Гледаоци су могли да виде најстарије и најпознатије светске библиотеке и да се боље упознају са школском библиотеком, вредном ризницом од чак тридесет хиљада књига.

Посвећен читалац првенствено мора бити пажљив слушалац.

Захваљујемо се свим учесницима и свим слушаоцима и надамо се да је филм који су снимили наши ученици подсетио ученике и професоре да се душа оплемењује читањем.

 

Улазим у прилично стару библиотеку. Чула трепере, одсуство звукова испуњава уши. Али оно што прво осетим је мирис старих књига који надражује ноздрве, па иде даље, високо у кортекс. Тамо рађа имагинарни свет кога не бих да напустим…

Мирис књиге наспрам воња свакодневнице.

Зато су моја читања у библиотеци неки посебни разговори у тишини.

Библиотека моје школе је примљени изданак пресађен пре седам деценија из старих фабричких  депоа и приватних ризница знања. Свака грана је постала нови извор сазнања, као Игдрасил, митолошко јасеново дрво космичког свезнања о језику и књижевности, о феномену природе и о друштвеном устројству.

Mоја библиотека истиче своју праву намену – учи отмености књиге, по речима Данила Киша. Седиште је културних и образовних  дешавања у школи, али успева и оно интимније, лично – да од тридесет хиљада књига пажљивом и посвећеном читаоцу упути ону праву.

Александар Перишић,

професор српског језика и књижевности

Close Menu