Skip to main content
search

Фото клуб Објектив из Крагујевца и Галерија Средње стручне школе “ВИШ-е од галерије” са задовољством вас позивају на свечано отварање изложбе “Декада” Ивана Стојановића, Кандидат-мајстора фотографије, председника Фото клуба Објектив из Крагујевца. Ова изложба је његова пета самостална изложба и представља пресек његовог десетогодишњег фотографског рада. Отварање изложбе је у петак, 20. октобра у 19х.

“У свету преплављеном бојама и живописним призорима, црно – бела фотографија стоји као вечни подсетник на вредност једноставности и дубоких емоција које се могу пренети кроз нијансе светлости. Иако модерна технологија омогућава обиље боја и детаља, црно-бела фотографија се задржала као уметност која оставља снажан печат на колективну свест. На фотографијама Ивана Стојановића можемо видети игру светлости и сенки, која наглашава облике, контрасте и текстуре. Ова једноставност омогућава посматрачу да урони дубоко у композицију и осећаје који су ухваћени у тренутку. Емоције су видљиве. Лица људи, изрази туге, радости, размишљања или изненађења, боре на кожи, дубина очију преносе приче које су универзалне и често дубоко интимне. Иван се не боји истраживања и експериментисања. Налази занимљиве локације које нисмо приметили у пролазу. Хвата спонтане тренутке и ситуације, бира субјекте који се неочекивано добро уклапају као битан елемент фотографије.” Маја Стошић, Мајстор фотографије Фото савеза Србије

Иван Стојановић је рођен 1968. у Крагујевцу. По занимању је инжењер информатике, а  фотографијом је фасциниран од најранијег детињства. Страст према фотографији пратила га је током читавог живота, остављајући снажан утисак на његову каријеру.

У младости, посветио се новинској фотографији и радио као фоторепортер и уредник фотографије у познатим листовима „Погледи“ и „Шумадија“. Био је сведок и документариста времена, бележећи важне тренутке и догађаје кроз објектив свог фотоапарата.

Након успешног периода у новинарству, одлучује да се посвети другим професионалним подухватима, па је извесно време био приморан да прекине своје активности у фотографији направивши двадесетогодишњу паузу.

Када се поновно вратио фотографији, 2013. године придружује се тек основаном Фото клубу Крагујевац. Звање фотоаматера И класе добија 2019. године, а Кандидат мајстор фотографије постаје 2022. године.

Поред својих индивидуалних активности, осмислио је и организовао фото сафари „Гружа-Борач-Кнић“ и изложбе фотографија „Кнић и Гружа кроз објектив“. Ови догађаји су постали традиционални и одржавају се континуирано од 2017. године, а представљају пример успешног окупљања фотографа из региона.

Као члан управног одбора Фото савеза Србије, активно је укључен у рад организације на националном нивоу. Поред тога, својим ангажманом као председник Фото клуба Објектив у Крагујевцу, пружа пуну подршку развоју локалне фотографске заједнице.

Организовао је више изложби фотографија у Крагујевцу и Книћу, пружајући прилику другим фотографима да покажу свој рад широј публици. „Декада“ је његова пета самостална изложба.

Током десетогодишњег излагања у земљи и иностранству учествовао је на преко 150 изложби и освојио преко сто награда. Тренутно је на функцији председника Фото клуба „Објектив“ из Крагујевца и председника Скупштине Фото савеза Србије.

Close Menu