Skip to main content
search

У присуству амбасадора Француске, Фредерика Мондолинија, Жан Батист Кизена, директора Француског института у Србији и Миљана Бјелетића, члана Градског већа за културу, отворена је изложба Француског института под називом “Техно: Ултраконектовано тело?“ у Политехничкој школи.

– Ова изложба којом сте нам учинили част да је угостите у својој школи представља једну важну тему о којој се размишља у Француској, а то је однос између људског тела и науке, односно технологије и такође говори о етичким проблемима који се пред таквом темом постављају. Та изложба је најпре била осмишљена и приказана у Паризу, у Центру за науку, и затим је наставила свој пут у иностранство, рекао је амбасадор Мондолини.

Он је истакао да је ступио на дужност пре три месеца и да је посета Крагујевцу и Политехничкој школи његова прва званична посета једном граду и школи у Србији ван Београда. Нагласио је да је упознат са чињеницом да је управо ова школа место где се негује француско присуство, односно везе са Француском и култура, и да су млади и образовање оно што је веома важно за заједничке односе у будућности.

Директор Политехничке школе, Синиша Којић је изразио задовољство због посете амбасадора Француске и његових сарадника и истакао да Политехничка школа која је јуче прославила 164 године постојања, негује сећање на свог оснивача, Француза, Шарла Лубрија, управника тадашње Тополивнице у Крагујевцу. Школска документа су до половине прошлог века била двојезична, српско-француска и она су сада изложена у Школском музеју Политехничке школе.

– Ово је трећа у низу изложби коју реализујемо са Француским институтом, и та сарадња је и нама јако значајна. Ово је млада галерија, и ми се организацијом оваквих догађаја трудимо да поред оне примарне, образовно-васпитне улоге, нашим ученицима понудимо и културне садржаје који су значајни за њихов даљи живот – рекао је Којић.

Leave a Reply

Close Menu